Enkele tips voor een vlotte samenwerking met een freelancer

We kunnen het niet genoeg benadrukken: een freelancer behandel je anders dan een vaste medewerker. Dat geldt niet alleen voor het aanwervingsproces. Ook tijdens de samenwerking moet je rekening houden met de specifieke karaktertrekken van een freelancer. Hoe creëer je een verbondenheid tussen de freelancer en je bedrijf? Hoe laat je de praktische kant zo vlot mogelijk verlopen? En vooral: hoe zorg je dat die freelancer in de toekomst weer met jou wil samenwerken?

In dit blogartikel geven we enkele tips om een duurzame relatie met een freelancer op te bouwen.

Goed begonnen is half gewonnen

In ons blogartikel “Do’s and dont’s wanneer je freelancers wil inhuren” hebben we benadrukt hoe je de aanwerving van een freelancer het best aanpakt:

  • Gebruik de juiste terminologie om met freelancers te communiceren
  • Besef dat jij niet de enige opdrachtgever bent
  • Een freelancer maakt geen deel uit van het meubilair

Wie de eigenheid van de freelancer van aan de start respecteert, geeft zichzelf meer kansen op een fijne samenwerking op de lange termijn.” (Bavo Verstraeten, Opdrachten.be)

Duidelijke en open communicatie

Een freelancer met een contract van zes maanden, zal ten laatste vanaf de vierde maand starten met het plannen van de toekomst. Ook bij de freelancer moet er immers brood op de plank komen.

Wacht als opdrachtgever niet tot de laatste werkdag om te polsen naar zijn of haar toekomst. Heb jij niet meteen een vervolgproject? Toon dan nog steeds interesse in zijn of haar potentiële pistes en durf je netwerk open te stellen. Bespreek samen met hem of haar de mogelijkheden binnen jouw bedrijf. Wanneer je hier te lang mee wacht zal de freelancer zelf op zoek gaan naar een eigen opdracht. Wanneer jij nog nood hebt aan extra ondersteuning neem je best op tijd initiatief om jouw plannen op tafel te leggen.

Vertrouwen als sleutelwoord

Een freelancer is vooral een probleemoplosser en/of een bouwer. Daarvoor heb jij hem of haar aan boord gehaald. De aanwerving van de freelancer is sowieso jouw verantwoordelijkheid, je hebt dus alle redenen om de freelancer alle vertrouwen te geven.

Een freelancer voelt wantrouwen heel erg aan als een rem. Freelancer Rob zegt hier het volgende over:

Aan het begin van een project vraag ik altijd of de klant mij carte blanche gaat geven. Dat is voor mij een voorwaarde om optimale resultaten te kunnen behalen.” (Rob, freelancer)

Bestaan er tools om succesvol met freelancers samen te werken?

Een sporadische samenwerking met een freelancer, bijvoorbeeld om af en toe een tekst te vertalen, is praktisch behapbaar. Maar van zodra je met meerdere freelancers op lange termijn, is een degelijke projectmanagement geen overbodige luxe. Denk maar aan de tijdsregistratie, de uitwisseling van documenten of het beheer van contracten en contacten.

Gelukkig bestaan er tools die je helpen om jouw freelancers succesvol aan te sturen. Vanuit Opdrachten.be belichten wij graag twee tools die wij zelf hebben uitgetest en goedgekeurd:

CoManage: Dit is een tool om slimmer en rendabeler te ondernemen en je bedrijf sneller te laten groeien. Dankzij hun gebruiksvriendelijke  webapplicatie regel jij je administratie, facturatie, klantenbeheer, voorraadbeheer, uurregistraties, offertes en projectbeheer online en eenvoudig.

ExtraExpertise: Deze softwareoplossing van Belgische makelij gebouwd door freelancers maakt het werken met freelancers een pak eenvoudiger. Het bevat alle functionaliteiten die je van een freelance managementsysteem mag verwachten en kan jou als bedrijf veel tijd en geld te besparen. Als professioneel gebruiker van ExtraExpertise heb je toegang tot tal van functionaliteiten. waaronder het organiseren van professionele contacten, versturen van versleutelde berichten en  documenten naar freelancers, tools om jouw project te beheren, etc.  ExtraExpertise helpt jou om in no-time jouw eigen talentenpool samen te stellen die jouw organisatie klaarstoomt voor de war of talent. Zo wordt hybride of remote werken kinderspel.

Wat zeggen opdrachtgevers en organisaties zelf?

Ziehier enkele getuigenissen van organisaties die vaak met freelancers in aanraking komen.

Bright Plus is een HR Partner die al jaren succesvol met freelancers samenwerkt. Stéphanie Lambertz, Account Manager bij Bright Plus, duidt op het belang van regelmatige onderzoeken, bevragingen en ontmoetingen met freelancers:

Net als kandidaten die vast aan de slag gaan binnen bedrijven, merken we dat een freelancer de persoonlijke opvolging en begeleiding van Bright Plus op prijs stelt. We kunnen ze, voor aanvang van de opdracht, begeleiden in het sollicitatieproces, tariefafspraken en wegwijs maken in de bedrijfscultuur van de opdrachtgever. Anderzijds kunnen we ook voor de klant een belangrijke meerwaarde betekenen. Zo geven we hen de nodige tips naar onboarding van de freelancer en peilen we regelmatig naar het verloop van de opdracht. Dat bevordert de samenwerking tussen beide partijen en zorgt ook voor de nodige tijdswinst en efficiëntie in het volledige opstartproces.

Remi Maddens van CrossCast benadrukt het belang van een intense band met de freelancer: “Wat ik fijn vind is dat we als team geloven in de kracht van open en transparante communicatie.”

Door met respect om te gaan met de freelancer, onze tips te volgen en de juiste tools in te zetten vergroot je alvast de kans op succes . Wanneer jij op zoek bent naar een goede freelancer, kan je steeds op opdrachten.be rekenen voor het plaatsen van jouw opdracht en matchen van een geschikte freelancer die jouw organisatie helpt op lange of korte termijn.

Op zoek naar een freelancer?

Opdrachten.be is een initiatief van freelancers voor freelancers en is ondertussen uitgegroeid tot een referentie op het vlak van freelance werk. Via het platform kan je zowel als rechtstreekse opdrachtgever als recruiter een freelance opdracht publiceren.

Jouw artikel op Opdrachten.be?

Opdrachten.be werkt samen met nauwkeurig geselecteerde organisaties die dezelfde waarden en doelgroep delen. Via onze kanalen bereikt jouw boodschap een relevante publiek. Contacteer ons om jouw project te bespreken.