Do’s and dont’s wanneer je freelancers wil inhuren

Opdrachten.be wordt gerund door een team van gemotiveerde freelancers. Onze database bestaat ondertussen uit meer dan 10.000 freelancers waarmee we regelmatig in contact staan. Op basis van deze ervaring in de freelance wereld geven we graag concrete tips mee om succesvol samen te werken met freelancers.

Wie zijn die freelancers eigenlijk?

Zijn het werknemers, leveranciers of toch gewoon freelancers? Het is een vraag die Elina Jutelyte van Freelance Business eerder dit jaar reeds aankaartte. Ook tijdens de Dag van de Freelancer (UNIZO) op 7 oktober kwam deze vraag aan bod. Via de website van Unizo kan je trouwens het Freelancer Focus rapport 2021 downloaden als naslagwerk waarin het profiel van de freelancer besproken wordt.

Wat moet je weten wanneer je met freelancers gaat werken?

Gebruik de juiste terminologie in je omschrijving

Een freelancer verdient een volledig andere behandeling dan jouw vaste medewerkers. Wil je met freelancers samenwerken, dan zal je niet alleen de vormelijke aspecten moeten aanpassen maar ook het hele denk- en inhuurproces.

Voorbeeld : “Wij werven aan: freelancer m/v/x”

Terminologie is wel degelijk belangrijk. Een term zoals ‘aanwerven’ is eigenlijk ongelukkig wanneer we het over freelancers hebben. Houd als bedrijf je doelgroep voor ogen, ook tijdens het posten van (freelance) vacatures op platforms of via de sociale media.

Freelancers hechten veel belang aan de ‘free’ in freelancer en herkennen signalen bij bedrijven die eigenlijk gewoon een werkgever-werknemer relatie voor ogen hebben. Let ook op met de term ‘leverancier’: wil je een freelancer heel hard zien weglopen, dan moet je die term zeker eens aanhalen.

Een tip?

Baseer je freelance vacatures inhoudelijk niet op je vacatures voor vaste betrekkingen. Anders loop je het risico om ‘vaste’ termen te gaan gebruiken. Beschouw een freelance vacature meer als een soort aanbesteding waarbij je een partner zoekt voor een concrete oplossing om een concreet probleem te verhelpen.

Voorzie een afgelijnde context en communiceer duidelijk hierover

Je kan perfect met een freelancer samenwerken op voltijdse projecten en op de lange termijn. Vooral in de IT-wereld is dit een gangbare manier van samenwerken. Weet echter dat de meeste freelancers wel de vrijheid willen behouden om andere opdrachten te aanvaarden, uiteraard binnen de mogelijkheden op het vlak van tijdsbesteding en de eventuele afgesproken niet-concurrentiebedingen.

Als opdrachtgever heb je niet de keuze maar gewoon de plicht om die vrijheid te gunnen. Die vrijheid heeft trouwens ook voordelen voor jouw bedrijf. Een freelancer die ook andere opdrachtgevers heeft, zal zijn of haar opgebouwde expertise en netwerk ook aan jouw bedrijf ter beschikking kunnen stellen. Bovendien moet je oppassen met schijnzelfstandigheid, dat is immers strafbaar.

Een tip?

Laat de freelancer eerst zelf met een voorstel van tijdsbesteding en werkregime komen. Goede afspraken maken goede vrienden maar het heeft weinig zin om een vaste regeling op te leggen. De freelancer zal dit beschouwen als een inbreuk op zijn of haar persoonlijkheid.

Een freelancer maakt geen deel uit van het meubilair

In een samenleving en werkcontext waarin ‘jobhoppen’ de norm is, halen bedrijven alles uit de kast om hun vaste medewerkers zo lang mogelijk aan boord te houden: teambuildings, flexibel werken, extralegale voordelen, enz. Het hele proces van selectie, werving en opleiding van nieuwe medewerkers kost immers een bom geld.

Weet dat een freelancer van nature een ‘jobhopper’ is en die aard ga je als opdrachtgever niet kunnen veranderen. Doe zeker voldoende moeite om een aangename werkomgeving te creëren maar verwacht niet dat een freelancer deel wordt van het meubilair.

Een tip?

Informeer regelmatig naar de eventuele andere opdrachten die de freelancer uitvoert of binnenkort gaat uitvoeren. Zo toon je oprechte interesse in de freelancer maar kan je ook een inschatting maken in welke mate de freelancer in de toekomst beschikbaar kan blijven voor jouw bedrijf.

Via welk kanaal vind je een geschikte freelancer?

 

Heel wat opdrachtgevers wagen een poging om via de klassieke kanalen een freelancer te ‘werven’. Denk maar aan de jobtool van LinkedIn of vacaturesites zoals Jooble of Jobsora.

Er bestaan echter ook platforms die gespecialiseerd zijn in freelance opdrachten. Opdrachten.be is een referentie op het vlak van freelance opdrachten in Vlaanderen en Brussel en het vaste platform van een sterk groeiend aantal opdrachtgevers. Gemiddeld verschijnen er dagelijks op Opdrachten.be zo’n 20 nieuwe freelance opdrachten.

Als rechtstreekse opdrachtgever plaats je jouw opdracht volledig gratis op Opdrachten.be.

Ben je actief als recruiter, interimkantoor of een andere vorm van tussenpersoon? Contacteer ons dan om kennis te maken met één van onze doeltreffende formules.

Kom via Opdrachten.be in contact met freelancers

Opdrachten.be is een platform dat opdrachtgevers en freelancers op een directe en efficiënte manier met elkaar in contact brengt, zonder onnodige obstakels of torenhoge commissies.

Rechtstreekse opdrachtgever?

Op zoek naar een freelancer voor een korte, éénmalige opdracht of voor een samenwerking op langere termijn? Maak gebruik van Opdrachten.be  en kom in contact met gemotiveerde professionals.

Recruiter of interimkantoor?

Ook jij bent  van harte welkom op Opdrachten.be. Speciaal om jullie zoektocht naar een geschikte freelancer te ondersteunen bieden wij verschillende formules aan.