Digitalisering stimuleert diepere menselijkheid

Thierry Geerts

Op 19 oktober vindt in Gent Freelancer Summit plaats. Deze topontmoeting voor freelance professionals in Vlaanderen, georganiseerd door UNIZO in samenwerking met GIGHOUSE en Nextconomy, zal onder meer focussen op digitale trends, digitalisering en artificiële intelligentie. De bezielers van het platform Opdrachten.be kregen de kans om in dialoog te gaan met Thierry Geerts. De Country Director bij Google Belgium & Luxemburg en auteur van ‘Homo Digitalis’ is één van de topsprekers tijdens het evenement en gaf ons alvast een voorsmaakje van wat je als freelancer mag verwachten!

Opdrachten.be: Thierry, welk advies geef je aan freelancers die in AI een concurrent zien?

Thierry Geerts: Digitalisering komt in golven, met kleine en minder kleine evoluties. AI, en ook Generatieve AI, is zo’n overdonderende verandering. Mijn advies? Houd het hoofd koel, toon interesse in de nieuwe tools zoals ChatGPT en Bard, volg bijscholing en durf experimenteren. Deze trend zou kunnen overwaaien, maar voor hetzelfde geld zijn dit soort tools binnen 10 jaar de nieuwe norm.

Zijn digitale tools zoals smartphones en computers een bedreiging voor onze work-life balance?

Ik spreek zelf graag over een work-life mix in plaats van een work-life balance. Het is niet omdat je op vrijdagavond alle professionele communicatie tot maandagochtend afsluit, dat je evenwicht tussen je privé- en je werkleven automatisch goed zit. Ik ken professionals die op vrijdagavond een e-mail ontvangen die hen twee dagen lang stress bezorgt. In dat geval kan je de koe beter bij de horens vatten en het probleem meteen oplossen.

Anderzijds kan je op een zondagmiddag, bij slecht weer of wanneer de kinderen er even niet zijn, doorwerken om diezelfde week een namiddag vrijaf te nemen en alle digitale communicatie even af te sluiten. De kunst is om voor jezelf de ingrediënten te bepalen van het meest evenwichtige privé- en professionele leven. Ik merk trouwens dat de meeste freelancers die vaardigheid aardig onder de knie hebben.

Hoe kunnen digitale trends bijdragen tot meer menselijkheid in onze maatschappij?

Critici wijzen vaak naar digitale technologieën als oorzaak van onze steeds onpersoonlijker wordende maatschappij. Ik ben echter van mening dat de digitalisering net voor meer menselijkheid kan zorgen. Computers en andere technologische tools kunnen saaie, repetitieve taken overnemen waardoor wij ons als mens nog meer kunnen focussen op klantenrelaties, creatieve concepten en netwerken.

Heeft dit artikel jou getrigged om naar Freelancer Summit te komen?

Schrijf je meteen in, dan zien wij elkaar op  19 oktober in Gent! 

Op zoek naar freelance werk?

Opdrachten.be is een initiatief van freelancers voor freelancers en is ondertussen uitgegroeid tot een referentie op het vlak van freelance werk. Het platform biedt een uitgebreid aanbod van freelance opdrachten in verschillende sectoren.

Jouw artikel op Opdrachten.be?

Opdrachten.be werkt samen met nauwkeurig geselecteerde organisaties die dezelfde waarden en doelgroep delen. Via onze kanalen bereikt jouw boodschap een relevante doelgroep. Contacteer ons om jouw project te bespreken.