Vaak gestelde vragen over cashflow

Cashflow… we gooien het hoge woord er meteen uit! De term is wellicht positief bedoeld, maar voor veel freelancers heeft cashflow ook een negatieve connotatie. Breek jij als freelancer ook je hoofd ook over jouw cashflow perikelen? Weet jij hoe je best om kunt gaan met wanbetalers, en wat je moet doen als jouw klant failliet gaat? 

Opdrachten.be vuurde deze vragen af in een gesprek met Niels Van Rijsselberghe, dossierbeheerder accountancy en fiscaliteit bij SBB Accountants & Adviseurs, en kreeg tips mee om cashflow te beheren en met slecht betalende klanten om te gaan. Niels komt op uitnodiging van UNIZO meer vertellen over jouw cashflow tijdens het online Freelance Friday webinar op 23 juni 2023 tussen 12u tot 13u.

Wij geven hier alvast het antwoord op drie vragen die freelancers regelmatig stellen over hun cashflow:

1. Kan ik winst maken én toch een negatieve cashflow hebben?

Ja, dat kan. Dat heeft met je cashflow positie te maken. Zo kan je op jaarbasis een mooie winst maken en bijvoorbeeld in de zomer, wanneer je geen opdrachten hebt, tegen serieuze cashflow problemen aankijken.

2. Heeft de vennootschapsvorm een impact op mijn cashflow?

Eenmanszaak of vennootschap? Er zijn al tientallen artikels gewijd aan deze keuze en aan de impact op de casfhlow. Onthoud dit: een vennootschap is niet altijd en voor iedereen de beste oplossing. Vooral voor starters is de eenmanszaak een goede springplank. Overschakelen kan altijd nog!

3. Wat doe ik wanneer mijn klant failliet gaat?

Een faillissement is nooit leuk, en vooral niet wanneer het om een opdrachtgever gaat die jou nog geld moet. Het slechte nieuws? Als freelancer sta je meestal achteraan de rij van de schuldeisers. Het goede nieuws? Ook als freelancer kan je (gratis) een aangifte van schuldvordering indienen via Regsol.

Wil jij nog meer tips en advies krijgen om jouw cashflow beter te plannen?

Op 23 juni komt Niels Van Rijsselberghe op uitnodiging van UNIZO de Freelance Friday met als thema ‘Cash is King’ verzorgen. Dit online webinar rond cashflow start om 12u.

Bekijk hieronder de uitnodiging van Niels