Een digitalisering gepland? Vraag je groeisubsidie aan vóór 30 april

Digitalisering, het woord is niet meer weg te slaan uit het hedendaagse businessjargon. Sinds de uitbraak van de coronacrisis is de digitale transformatie, meer dan ooit, een must geworden voor bedrijven en zelfstandige ondernemers. Vlaio biedt subsidies aan voor Kmo’s die in een digitaal transformatietraject stappen. Wees er snel bij: de eerste van drie indienperiodes loopt al af op 30 april 2021.

Digitale transformatie : van overbodige luxe tot strategie

Het is een understatement om te zeggen dat digitalisering niet langer een optioneel luxeconcept is maar een must voor iedere KMO en zelfstandige die wil groeien. In een recent verleden kon een bedrijf het zich nog permitteren om de digitalisering onderaan de prioriteitenlijst te plaatsen. Maar dat is verleden tijd. Meer nog, bedrijven maken van hun digitale transformatie steeds vaker een strategisch element.

Bloovi maakte recent nog een overzicht van enkele leuke voorbeelden van digitalisering in de afgelopen 10 jaar.

Wie digitale transformatie zegt, zegt echter ook investeringen. Het zijn die investeringen die de zelfstandige ondernemer of KMO vaak tegenhouden om in digitale transformatieprojecten te stappen. Vaak is een zelfstandig ondernemer slechts bereid om een fractie van het beschikbare budget uit te geven aan digitalisering. Toch tonen voorbeelden uit de praktijk aan dat digitalisering duidelijk zorgt voor een snellere groei en uiteindelijk meer omzet. Een goede return on investment dus.

Gelukkig biedt de Vlaamse overheid de mogelijkheid aan om voor digitalisering subsidies aan te vragen. Die aanvraag verloopt via Vlaio, het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen.

Digitalisering subsidies : voor wie?

De digitalisering subsidies maken deel uit van de KMO-groeisubsidies die de Vlaamse overheid toekent aan bedrijven die in een traject stappen met één van de volgende insteken: innovatie, internationalisering, digitale transformatie of duurzaam en circulair ondernemen. De subsidies worden toegekend per thematische groep.

Om aanspraak te maken op de groeisubsidie moet je aan een aantal voorwaarden voldoen zoals:

 • Een vestiging hebben in het Vlaams gewest,
 • Geen negatief eigen vermogen hebben,
 • Actief zijn in de privésector,
 • De voorbije 36 maanden geen subsidie voor een groeitraject of digitaal transformatieproject hebben ontvangen.

Digitalisering : voorbeelden?

Een aantal voorbeelden van acties en digitale transformatieprojecten waarvoor je digitalisering subsidies zou kunnen aanvragen zijn:

 • Digitale maturiteit substantieel verhogen.
 • Databeheer en slim gebruik van data.
 • Transitie naar een datagedreven organisatie.
 • Een uitdagend groeitraject waarbij de onderneming verder kijkt dan de gangbare digitale acties zoals digital marketing of marketing automation.

Heb je een digitaal transformatieproject op til? Ga zeker eens in gesprek met partners zoals Creative Geeks, Intracto of BoostU, specialisten in digitalisering en digitale transformatie.

Digitalisering subsidies aanvragen bij Vlaio

Vanaf 15 maart lanceert Vlaio drie nieuwe subsidierondes verspreid over drie indienperiodes:

 • 15 maart tot en met 30 april 2021
 • 1 juli tot en met 31 augustus 2021
 • 1 november tot 31 december 2021

Voor digitale transformatieprojecten kan je een groeisubsidie aanvragen in alle drie de subsidierondes. Die aanvraag verloopt via de website van Vlaio.

Digitale transformatie : bied als freelancer zelf je digitaal talent aan

Heb je als freelancer zelf een talent dat je kan aanbieden aan een bedrijf dat in een digitaal transformatietraject stapt? Kom via Opdrachten.be in contact met organisaties die freelancers zoeken om hun digitalisering vorm te geven. Denk maar aan onder meer de volgende specialisaties die potentieel een rol kunnen spelen: digital marketeer, SEO-copywriter, grafisch vormgever, websitebouwer, WordPress specialist, app developer, enz.

Word vandaag nog lid van Opdrachten.be

Opdrachten.be is een platform door freelancers en voor freelancers. Dagelijks verschijnen er tientallen nieuwe freelance opdrachten in verschillende vakgebieden.

Maak een gratis profiel aan en krijg alvast toegang tot alle partner opdrachten. Wil je ook toegang tot de interne en externe freelance opdrachten? Neem dan een voordelig PRO-abonnement. Bovendien geniet je als PRO-abonnee van ondersteunende diensten zoals een CV-check.

Veel succes met je activiteiten en leven als freelancer! Je mag alvast op Opdrachten.be rekenen om jou te helpen zoeken naar nieuwe freelance opdrachten.