Corona thuiswerkvergoeding : voor freelancers en zelfstandigen

Ook voor veel freelancers is thuiswerken verplicht in veel gevallen. Wist je dat je als zelfstandige recht hebt op een corona thuiswerkvergoeding? Jawel! En betaal je op die vergoeding voor thuiswerk belastingen? Neen, en ook geen RSZ-bijdrage.

Thuiswerken verplicht : wie het afgelopen jaar niet op een onbewoond eiland heeft verbleven, kan er niet omheen. De coronacrisis deed ons letterlijk in ons kot blijven, ook tijdens de werkuren. Arbeidsspecialisten voorspellen dat veel bedrijven ook na de coronacrisis thuiswerken verplicht zullen maken of op zijn minst zullen faciliteren. Een voorwaarde is wel dat het bedrijf telewerken op een duurzame en slimme manier verankert (bron: VRT.be)

Corona thuiswerkvergoeding : hoeveel?

Maar krijgt de professional een vergoeding voor thuiswerk ? Wel, werknemers die van thuis uit werken komen in aanmerking voor een forfaitaire vergoeding. Maar ook als zelfstandige / freelancer kan je jezelf die corona thuiswerkvergoeding toekennen van 129,48 € per maand. Dat is trouwens een belastingvrije thuiswerkvergoeding. Ondertussen werkt de regering aan een plan om dat bedrag op te trekken naar 144,31 € voor zowel werknemers als bedrijfsleiders.

Op de website van Vlaio, het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen, kan je de meest recente informatie vinden over de corona thuiswerkvergoeding. Ook in business media wordt er zeer regelmatig bericht over de vergoeding voor thuiswerk en alles wat met thuiswerken te maken heeft (bron: De Tijd.be).

Vergoeding voor thuiswerk, want dat kost geld

Voor wie thuiswerken verplicht of aanbevolen is geworden, ook als zelfstandige / freelancer, die betaalt de gemaakte kosten vaak met privégeld. Het gaat dan bijvoorbeeld om kosten voor het onderhoud en voor de reiniging van je kantoor, het gebruik van klein kantoormateriaal, verzekeringen, onroerende voorheffing,… kortom om alle kosten die je privé betaalt maar waar je als professional tijdens de werkuren gebruik van maakt. Een dergelijke thuiswerkvergoeding is een forfaitair bedrag dat die kosten moet dekken.

Freelance opdrachten voor thuiswerk

Thuiswerken of telewerken, het is een nieuwe manier van werken. Heel wat freelancers zijn dit al jaren gewoon maar andere zelfstandigen werkten vroeger op kantoor buitenshuis of bij de klant op locatie.

Waar je als freelancer ook werkt, het blijft belangrijk om werk te hebben! Blijf dus aan prospectie doen en de markt aftasten naar nieuwe freelance opdrachten.

Word vandaag nog lid van Opdrachten.be

Opdrachten.be is een platform door freelancers en voor freelancers. Dagelijks verschijnen er tientallen nieuwe freelance opdrachten in verschillende vakgebieden.

Maak een gratis profiel aan en krijg alvast toegang tot alle partner opdrachten. Wil je ook toegang tot de interne en externe freelance opdrachten? Neem dan een voordelig PRO-abonnement. Bovendien geniet je als PRO-abonnee van ondersteunende diensten zoals een CV-check.

Veel succes met je activiteiten en leven als freelancer! Je mag alvast op Opdrachten.be rekenen om jou te helpen zoeken naar nieuwe freelance opdrachten.