5 tools om tijd te besparen als startende freelancer

De knoop is eindelijk doorgehakt. Je wordt freelancer… proficiat!

eigen tijd en agenda indelen, je eigen opdrachten uitkiezen, … als startende freelancer staat er jou een spannend avontuur te wachten.

De tijd van zitten en wachten is voorbij. Je moet zelf op zoek naar klanten, zelf je boekhouding doen, je administratie op orde houden, enz. In het leven van een startende freelancer zijn er dus zeker ook bekommernissen.

Gelukkig bestaan er apps en tools die jouw werk lichter maken en je meer tijd geven om te focussen op wat telt: jouw talent als startende freelancer ten dienste stellen van je klanten.

Opdrachten.be heeft een selectie gemaakt van vijf belangrijke hulpmiddelen die elke startende freelancer goed kan gebruiken.

Een heldere boekhouding is goud waard!

Tijd win als startende freelancer, daar helpen wij jou graag mee! Gedaan met bonnetjes bijhouden om deze tegen het einde van de maand of het kwartaal in je boekhouding te willen verwerken. Waarschijnlijk ben je er tegen dan toch al een paar kwijtgespeeld.

Er bestaan tegenwoordig handige tools om zo weinig mogelijk tijd te verliezen aan je boekhouding. Accountable is een voorbeeld van een dergelijke handige app. Je maakt een foto van je bonnetje en laadt dat bonnetje op. Je behoudt zo een efficiënt en gedetailleerd overzicht van al je uitgaven. Bovendien heb je ook de mogelijkheid om zelf facturen te versturen vanuit de app. Accountable berekent zelfs automatisch je btw! Een aanrader voor startende freelancers!

Je hebt de keuze uit 2 types (jaar)abonnementen bij Accountable:

  • De “Ideaal met je boekhouder” versie komt op € 10 per maand excl. btw voor een jaarabonnement
  • “De volledige ervaring” betaal je € 20 per maand excl. btw voor een jaarabonnement.

Uiteraard zijn deze kosten 100% aftrekbaar in je boekhouding.

Is een eigen website wel nodig als startende freelancer?

Een overbodige luxe die we ons niet kunnen veroorloven”: veel startende freelancers zijn van mening dat een eigen website de investering niet waard is.

Dat is een misvatting. In de digitale wereld waarin we leven zoekt bijna iedereen eerst online naar oplossingen en antwoorden. Een website is een basistool die elke onderneming nodig heeft, ook als startende freelancer en ongeacht in welke branche je actief bent.

Enkele risico’ die je vermijd wanneer je van bij de opstart kiest voor een professionele website:

  • Potentiële klanten die naar de concurrentie gaan
  • Niet professioneel overkomen tenopzichte van jouw klanten
  • Geen referenties kunnen tonen als freelancer aan geinteresseerde opdrachtgevers

Stel jezelf de vraag of je je dat verlies als startende freelancer wel kunt veroorloven?

Websites met basisfuncties zijn de afgelopen jaren trouwens erg betaalbaar geworden. Heel wat spelers op de markt bieden bovendien de mogelijkheid om zelf een eenvoudige website te creëren zonder daarvoor technisch onderlegd of creatief te zijn. Een ideaal scenario voor jou als startende freelancer!

Een voorbeeld is Jimbo. Bij Jimbo kan je op een snelle en eenvoudige manier een eigen website bouwen. Voor het bouwen van een degelijke en professionele website betaal je € 15 per maand. Andere welbekende voorbeelden zijn Wix, Squarespace etc.

Crash boem bang: het doemscenario voor iedere startende freelancer!

Eén van de ergste dingen die een startende freelancer maar eigenlijk iedere freelancer kan meemaken is een computercrash.

Vergeet dus zeker niet om al je documenten, afbeeldingen en andere bestanden te bewaren in de Cloud, op bijvoorbeeld Dropbox of Google Drive.

Het grote voordeel is dat je Dropbox op ieder apparaat kan openen. Bovendien heb je de mogelijkheid om deze ook te delen met andere mensen en je administratie te digitaliseren of te vereenvoudigen. Denk in de eerste plaats aan klanten en leveranciers.

Je hebt reeds een gratis account tot 2 GB opslag. Is 2 GB echter niet genoeg, dan kan je jouw account upgraden tot 1TB voor € 8,25 per maand. Hier kom je als startende freelancer zeker al een eind verder mee.

Neem als startende freelancer een tankkaart… je btw-aangifte zal je dankbaar zijn!

Als startende freelancer is het zeer waarschijnlijk dat je je regelmatig verplaatst in het kader van je freelance opdrachten. In dat geval is het aangeraden om voor een tankkaart te kiezen die gekoppeld is aan een factuur.

Wist je dat een tankbonnetje niet voldoende is om de btw af te trekken in je boekhouding? Met een tankkaart die factuur kan dat wel en kan je tot tientallen euro’s per maand winnen.

Een voorbeeld: met de DATS 24-tankkaart krijg je maandelijks een factuur met een gedetailleerd overzicht van de uitgaven. Ook zie je meteen de toegepaste korting en het persoonlijk voordeel dat je per tankbeurt gekregen hebt. Ideaal voor de boekhouding van een startende freelancer!

Met de DATS 24-tankkaart heb je trouwens toegang tot ruim 135 tankstations en naast de traditionele brandstoffen kan je er ook terecht voor duurzame alternatieven.

Wil je niet een zoveelste kaart in je portefeuille hebben? Dan heb je bij Dats 24 ook de mogelijkheid om de maandelijkse factuur te koppelen aan je eigen professionele bankkaart. Weet wel dat je met je eigen professionele bankkaart de tankbeurt ter plaatse betaalt en met een Dats 24-tankkaart gebeurt de afschrijving van je rekening op het einde van de maand.

Last but not least… freelance opdrachten vinden!

Freelancers hebben het vaak over time management en de vereenvoudiging of automatisatie van hun boekhouding en van hun administratie.

Allemaal zeer nuttig maar… als startende freelancer zou je bijna het allerbelangrijkste aspect vergeten: nieuwe freelance opdrachten vinden! Vooral als startende freelancer ga je heel wat tijd besteden aan de uitbouw van een klantenbestand en het binnenhalen van freelance opdrachten. Wij, van Opdrachten.be helpen jou graag om deze tijdrovende bezigheid te vereenvoudigen. Hieronder vind je alle details.

 

 

Word vandaag nog lid van Opdrachten.be

Opdrachten.be is een platform door freelancers en voor freelancers. Dagelijks verschijnen er tientallen nieuwe freelance opdrachten in verschillende vakgebieden.

Maak een gratis profiel aan en krijg alvast toegang tot alle partner opdrachten. Wil je ook toegang tot de interne en externe freelance opdrachten? Neem dan een voordelig PRO-abonnement. Bovendien geniet je als PRO-abonnee van ondersteunende diensten zoals een CV-check.

Veel succes met je activiteiten en leven als freelancer! Je mag alvast op Opdrachten.be rekenen om jou te helpen zoeken naar nieuwe freelance opdrachten.