Workation, da’s werken en reizen zoals digitale nomaden!

Wat is een workation?

Het woord workation verraadt eigenlijk al de volledige betekenis. Het draait hier om een combinatie van werken en vakantie. Je vertrekt dus op reis om ter plaatse vanop afstand te werken maar tegelijk ook veel te ontspannen! Het concept van workation blijkt vooral een doelgroep tussen 26 en 45 jaar aan te spreken en wordt als een uitstekend alternatief voor thuiswerk beschouwd.

Waarom zou je als freelancer kiezen voor een workation?

Door de technologische vooruitgang wordt de wereld steeds kleiner. Een workation is dan ook al lang geen ver-van-mijn-bedshow, ook niet voor jou als freelancer. Steeds meer freelancers beslissen om gedurende een bepaalde tijd in het buitenland te werken.

Veel freelancers zijn in de mogelijkheid om hun werk remote en online uit te voeren en dus vanuit eender welke locatie te werken.

Voor jou als freelancer is workation een manier om er even uit te zijn en toch de dagelijkse opvolging naar je klanten te waarborgen. Dat heeft niet alleen voordelen voor je directe omzet maar ook voor je klantenbinding op lange termijn. Een dag geen mails beantwoorden is een dag geen klantenbinding.

Werk je op een idyllische plek? Dan komen de creativiteit, de originele oplossingen en een ongeziene focus vaak vanzelf. In je vertrouwde thuissituatie heb je immers vaak teveel afleiding.

Neem tijd voor je werk maar evengoed tijd om te genieten van je vakantie. Less is more! Workation is een win-winsituatie voor jezelf en voor je klanten die mee kunnen genieten van een ontspannen en gefocuste freelancer.

Workation: veel voordelen, één nadeel

Waarom zou je ervoor kiezen om je werk elders te gaan uitvoeren tijdens een workation? Opdrachten.be vroeg het aan freelancers die eerder al op workation gingen. Ziehier wat zij ons vertelden:

Je blijft geconnecteerd

Een stabiele en sterke internetverbinding is uiteraard een must. Je kan best ook rekening houden met de tijdszone wanneer je een workation locatie kiest. Mogelijks heeft dit invloed op de interactie met je klanten.

Dankzij het internet blijf je ook verbonden met het thuisfront (familie, vrienden, enz.). Zo kan je hen dagelijks kort briefen over je perfecte work-life balance.

Je bent veel creatiever en productiever

De voordelen van het combineren van werk en vakantie zijn onder andere een verhoogde productiviteit en creativiteit. Een andere omgeving om je heen zorgt ook nog eens voor een flinke dosis inspiratie en motivatie om hard aan de slag te gaan.

Een andere omgeving zorgt voor een andere mindset

Wanneer je werk en vakantie combineert ruil je jouw standaard bureau om voor een hangmat op het strand, een balkon met uitzicht op zee of een leuk afgelegen huisje in het bos.

Wanneer je op vakantie werkt in plaats van op kantoor geniet je echt veel meer van het leven.

Nadeel? Dringende gebeurtenissen op het thuisfront

Het nadeel van een workation is hetzelfde nadeel van iedere vakantie in het buitenland: je bent fysiek verwijderd van je naasten.

Heb je als freelancer bijvoorbeeld een thuissituatie die jouw aanwezigheid vereist? Denk maar aan een zorgbehoevende ouder. Dan is je keuze van bestemmingen wellicht beperkter. Ga dan voor een workation locatie op maximaal enkele uren rijden van je thuis, bijvoorbeeld de Ardennen of Nederland.

Is mijn workation fiscaal aftrekbaar als freelancer?

Of een workation fiscaal aftrekbaar is, is volledig afhankelijk van jouw specifieke (werk)situatie. Aangezien je op je ‘vakantiebestemming’ ook gaat werken, zal je sowieso gemengde kosten maken. Uiteraard is alleen het zakelijke deel van die kosten fiscaal aftrekbaar. Voor het transport kan je bijvoorbeeld kiezen tussen een 50/50-verdeling tussen ‘plezier’ en ‘werk’. Weet dat je als zelfstandige ook recht hebt op een forfaitaire dagvergoeding voor zakelijke verblijven in het buitenland. Dat bedrag verschilt naargelang het land waarin je verblijft.

Enkele tips om dit fiscaal zo interessant mogelijk te maken

 • Plan en documenteer jouw reis grondig voor eventuele controle
 • Houdt alle toegangstickets voor seminaries enz. goed bij
 • Neem zeker ook contact op met je boekhouder om te bespreken welke kosten jij kan aftrekken van de belasting.
 • Trek een foto van de verschillende kosten die je op reis maakt waaraan een professionele activiteit gekoppeld is (rechtstreeks of onrechtstreeks)
 • blijf je toch thuis om te werken? Vergeet dan niet om je thuiswerkvergoeding aan te vragen.

  Vertrek dus niet onvoorbereid op workation en zorg voor een goede zakelijke reden.

Een goede bestemming kiezen voor jouw workation in 2021

De reissector heeft alvast begrepen dat workation de nieuwe trend is en speelt hier natuurlijk gretig op in. Sommige reisagentschappen maar ook communities van freelancers organiseren groeps- of individuele workation reizen.

Boek je zelf een vakantiehuisje om rustig te gaan werken aan je doelen of strategie? Of kies je voor een meer paradijselijke of culturele plek, je vindt alvast enkele interessante bestemmingen via de websites van bijvoorbeeld Tui of Centerparcs:

Daarnaast kan je via sociale media in contact komen met gelijkgezinde ‘workation fans’ via Facebook groepen zoals Digital Nomads & Entrepreneurs in Portugal, Madeira & Azores.

Toch niet op workation? Kies dan voor staycation

Steeds meer freelancers beseffen dat het ook fijn en ontspannend kan zijn om de vakantie thuis of in eigen land door te brengen.

Ziehier een paar tips om volledig uitgerust uit je staycation te komen:

 • Gedraag je echt als een toerist: zonnebril, spannend boek, een buitenspel (voor de kinderen), enz.
 • Neem tijd voor jezelf: slaap uit, ga buitenshuis eten, neem iedere dag een aperitief met hapjes, steek de BBQ aan, speel spelletjes in plaats van televisie te kijken, organiseer daguitstappen, enz.
 • Ontdek steden, bezienswaardigheden en regio’s in de buurt die je nog niet kent: bezoek een museum, huur een bootje, ontdek lokale ambachtslui, ga naar de plaatselijke rommelmarkt, enz.
 • Beperk de huishoudelijke taken en klusjes tot een absoluut minimum!

 

Op zoek naar remote freelance opdrachten om tijdens je workation uit te voeren?

Als freelancers op workation vertrekken is een mooi initiatief. Maar als freelancer moet je uiteraard wel freelance opdrachten binnenhalen om überhaupt te kunnen werken vanop afstand.

Opdrachten.be is een platform door freelancers en voor freelancers. Dagelijks verschijnen er tientallen nieuwe freelance opdrachten in verschillende vakgebieden. Steeds meer freelance opdrachten kunnen trouwens remote worden uitgevoerd.

Word vandaag nog lid van Opdrachten.be

Opdrachten.be is een platform door freelancers en voor freelancers. Dagelijks verschijnen er tientallen nieuwe freelance opdrachten in verschillende vakgebieden.

Maak een gratis profiel aan en krijg alvast toegang tot alle partner opdrachten. Wil je ook toegang tot de interne en externe freelance opdrachten? Neem dan een voordelig PRO-abonnement. Bovendien geniet je als PRO-abonnee van ondersteunende diensten zoals een CV-check.

Veel succes met je activiteiten en leven als freelancer! Je mag alvast op Opdrachten.be rekenen om jou te helpen zoeken naar nieuwe freelance opdrachten.